I
gresk, mesopotamisk og jødisk mytologi høyrer me forteljinga om ei
stor flodbølgje som fløymde jordkloden, og om ein mann som bygde
ein stor ark. I den mesopotamiske og jødiske versjonen sleppte
mannen ut ei due og ein ramn, og ein dag kom dua tilbake til mannen
med eit grønt blad – eit teikn på fruktbar jord. Frå denne
historia har eg konkludert to ting: at på eit eller anna tidspunkt
må det ha vore ein grusom flaum som dekte Midtausten og Hellas og at
dette landet dua tok turen innom umogleg kan ha vore Biarritz i
februar, for der var det tørt som berre fy. Eg har elles ein
mistanke om at det ikkje var Israel heller, for der har eg vore, og
det renn på ingen måte over av verken mjølk eller honning. Eller
vatn, for den sags skuld. Men det får no vera for ein annan gong.
Er
du fyrst i fransk Baskarland, er det visse byar du berre er nøydd
til å besøka. Turistfella Biarritz er ein av dei (og kakaoen du kan
kjøpa der, men det kjem seinare), og den andre er Saint-Jean-de-Luz.
Dette er ein sosial standard, og eg ynskte jo ikkje å koma på kant
med nokon regelryttarar, så eg kjøpte ein tur-retur billett for
omlag €5 (kvar veg tar ca. 30 minutt) til Saint-Jean-de-Luz. Viss
du aldri har høyrd om Saint-Jean-de-Luz, eller i det minste er litt
usikker på akkurat kor byen ligg, så er det heilt greitt. Eg
synest det er ganske bra at han er relativt ukjent, for då kan eg ha
byen heilt for meg sjølv. Og hordane med spanske og fransk turistar.
Men sånn, nesten heilt for meg sjølv.
Saint-Jean-de-Luz
ligg nær ved den spanske grensa, og du får ei fantastisk utsikt
over både fjell og hav frå denne litle fiskelandsbyen. Baskarland
er full av slike små fiskelandsbyar, sidan mykje av området er ved
kysten. For dei som er litt usikre på baskisk geografi, gjev eg deg
eit gratid lynkurs som fylgjer: Dagens politiske situasjon deler
landet i to, men Baskarland er altså eit land samansett av sju
provinsar: tre i Frankrike og fire i Spania. Fransk Baskarland
(Iparralde – ''den nordlege sida'') består av Basse-Navarre
(Nafarroa Beherea), Labourd (Lapurdi) og Soule
(Zuberoa). Spansk Baskarland (Hegoalde - ''den sørlege
sida'') består av provinsen Navarra (Nafarroa) og
regionen Baskarland, med provinsane Álava (Araba), Vizcaya
(Bizkaia) og Guipúzcoa (Gipuzkoa). Regionen Baskarland
er ein nación histórica, og er autonom, men alle provisane
ovanfor er del av Euskal Herria, eller landet der baskarar
bur, Baskarland. Litt forvirrande, men så har politikk aldri
vore det enklaste å forstå seg på heller.
Heng
du med? Det eg eigentleg kom for å fortelja deg om, var dei sju
beste søtsakene eg åt i Saint-Jean-de-Luz og Biarritz. Det
var nemleg ganske så godt! Og tru du meg, det var ikkje så veldig
enkelt å begrensa det til sju. Så kvifor begrensa eg? Fordi
bygningane og kakene i Baskarland ofte var dekorert med sju striper
for regionen sine sju provinsar – og til flagget, som har ei stripe
for kvar provins og ei fellesstripe som eit symbol på mottoet
Zazpiak Bat ''dei sju er ein''. Voici mine sju
favoritt-søtsaker frå Saint-Jean-de-Luz og Biarritz :-)
1.Gâteau
Basque
Så
vidt eg skjønar, er ikkje denne kaka like utbreidd i spansk
Baskarland, men i dei franske områda er det eit symbol på
Baskarland. Kaka vert seld overalt, ofte med det baskiske symbolet
lauburu, eller baskisk kors, på. Tradisjonelt er dette ei
smørkake (tenk ein mjuk versjon av skotske shortbread) med
kremfyll, men no er det vel så vanleg med kirsebærfyll frå
Itxassou. No for tida finst kaka òg i sjokoladeform eller med andre
frukter, slik som aprikos. Eg prøvde sjokoladekaka, éi med krem og
éi med kirsebær, og for min del var kirsebærversjonen best, men
dette er smak og behag. Dei aller fleste baskarane eg var med, såg
med stor uro og sjokk på sjokoladevarianten (''det der er ikkje ein
gâteau basque!''), og eg syntest det var litt browniefølelse til
kaka. Du kan kjøpa gâteau basque i ''vanleg kakestorleik'' eller i
små variantar berekna på ein eller to personar. Eg kjøpte tre små
(ei med krem, ei med kirsebær og ei med sjokolade, til €1.20 per
kake) ved Paries, ein av dei tre beste pâtisserie i
Saint-Jean-de-Luz.
2.Macarons
de Maison Adam
Gløym
alt du har høyrt om macaronar i Paris (Ladurée, Pierre Hermé osb.)
– det er dei tradisjonelle macaronane som verkeleg er gode! Okay,
okay, så er eg ingen tilhenger av dei søte, fargerike macaronane
med fyll frå hovudstaden, men eg lovar deg at tradisjonelle
macaronar er herleg friske! Maison Adam i Saint Jean de Luz
har laga desse sidan 1660, og oppskrifta har visst ikkje forandra seg
sidan då, så du kjem til å smaka macaronane nett slik som Louis
XIV (som gifta seg her i byen) gjorde. Dei er lette og luftige og
litt seige. Eg kjøpte ein pakke på fire til €3, som var meir enn
nok for meg (og varte veldig lenge; kakene held seg godt!) men det
finst mange forskjellige pakkar. Komisk nok har eg hatt desse
''originale macaronane'' fleire plassar i Frankrike, frå Nancy i
Lorraine til Saint-Émilion i Aquitaine og Saint-Jean-de-Luz i
Baskarland; alle har vore laga der i århundre og dei smakar skjønt
likt. Det einaste dei har til felles er at alle vart funne opp av
nonner.
3.Touron
I
det siste har franskmenn i Baskarland byrja å lika og utvikla det
spanske delikatessen turrón – mandelmasse (pâte
d'amande) med sukker og smak. Dei vart selde overalt i
Baskarland, men eg likte godt den eg kjøpte i Maison Adam (med
sjokoladesmak til €1.80), der smakane var relativt nøytrale utan
mykje fargestoff. Ved Paries selde dei touron med det baskiske
flaget, som jo var litt stilig, men litt vel fargerikt til å vera
mandelmasse. Uansett, likar du marsipan er dette området for deg!
4.Kanougas
Kanougas var
noko av dei beste karamellane eg nokon gong har ete, og eg bur i
Bretagne! Ein kanouga er ein fløyelsmjuk smørkaramell som vart
funnen opp i 1905. Nokre av dei har smak, og min personlege favoritt
er Tinousky, som har litt kaffi i seg. Du kan kjøpa dei enkeltsvis
eller i pakke. Eg kjøpte ein pakke med kanougas og
sjokoladekaramellar (òg ganske typisk for dette området, til €5)
som var ganske så herleg. Den mest tradisjonelle kanougasbutikken i
Saint-Jean-de-Luz er Paries, men dei sel vel så gode kanougas i
Maison Adam og Henriet. Vert eg drepen om eg seier dette?
Kanskje :)
5.Chocolate
au piment d'Éspelette
Dette er heilt
generelt: all vanleg sjokolade i Baskarland er eigentleg
sjokolade med piment d'Espelette, eller lokal chili frå Espelette.
Nøytrale sjokoladar må du leita litt lenger etter, og då står det
spesifikt kva for ein type det er. Men spør du om sjokolade, får du
sjokolade med piment d'Espelette. Ikkje det at eg synest det er leitt
på nokon måte. Eg byrja tidleg å tilsetja chili i kakaoen min, så
den gamle blandinga av chili og sjokolade var noko eg var veldig van
med. Spørsmålet er heller koss vil du ha sjokoladen din? Som
ei heil sjokoladeplata med store chilistykke, eller som små
delikatesser i søte esker med chilipulver? Ja takk begge delar seier
no eg!
6.Pavé
noir sjokoladen frå Henriet
Endå
meir sjokolade? Endå meir? Ja, men dette er ikkje kva for ein type
sjokolade. Dette er ein pavé noir frå Henriet (ca. €4).
Den ja. Akkurat. Nei, men seriøst. Mørk, delikat med litt knus her
og litt knas der – treng eg seia meir?
7.Chocolat
chaud au Miremont
Miremont
i
Biarritz er ein av dei stiligaste tesalongane/kafeane eg har vore i
på lenge. Som dei aller fleste favorittplassane mine har han ei lang
historie (anno 1872), som tilfredsstiller
historienerden
i meg så vel som gourmanden.
I Biarritz sine glansdagar (då byen hadde kallenamnet ''Queen of
resorts and resorts of the Kings'') var Miremont ein populær
møteplass for dei med titlar. Skrivaren Rostand skreiv ein gong at
''ved tetid var det færre bakerivarer i Miremont enn dronningar og
færre rum
babas enn
storhertugar''. kong Alfonso XIII of Spania, kong Edward VII av
Storbritania, dronning Amelia av Portugal og dronning Natalie av
Serbia var berre av ei handfull av kongelege som var her jamnt og
stadig. Det seiest jo at sjølve Bismarck tok turen hit då han
ferierte i Biarritz! (og smugtitta på dronning Eugénie av
Frankrike, som han visstnok var forelska i... men no sladrar eg).
Men
uansett, Miremont er verdt å besøka ikkje berre for historia, men
for maten og drikkene (mange av desse er akkurat like dei som dei
selde for hundre år sidan!) og mest av alt, for kakaoen,
eller varm
sjokolade som
eg bør presisera når det er rein sjokolade som er brukt, og ikkje
kakaopulver. Du får to koppar varm sjokolade for €5
(eller var det €5.50?
Usikkert! Ein snill kar spanderte på meg :) ) i eit utruleg fint rom
med utsikt over havet. Sjokoladen i seg sjølv er ein nydeleg balanse
mellom bitter og søt, tynn og tjukk; fortryllande
rett og
slett. Ikkje fullt like god som den eg hadde i Cazenave, men god
likevel. Gode bakverk har Miremont òg.
Mouchou
(kyss)!