Eg veit ikkje om du har fått sjansen til å besøka Taiwan nokon gong. Og om du har, fekk du tid til å ta turen innom (verdas beste dyrepark) Taipei Zoo? Og om du var der, fekk du tid til å sjå flodhestane?
Nei? Vel, det har seg no slik at flodhestar er interessante vesen. Dei fis i vatnet for å markera sitt territorium, litt slik som ein hund tissar i vegkanten. I Taipei Zoo har dei åtte-ni flodhestar i ein liten innsjø, og kvar av desse vesena er ivrige til å markera det litle territoriet dei kan få. Å seia at det luktar fælt er å underdriva. Togstasjonen i Bordeaux lukta ganske likt. Eg hadde venta karamell-canéles, eller i det minste vindruer (koss no dei luktar). Men nei. Nei, nei, nei. Flodhest.
I
skrivande stund sit eg på ein kafé i Bordeaux. Rett framfor sit ei
dame med så mykje leppestift at ho byrjar å likna på ein
teikneserietorsk med stor, rosa trutmunn, og på sida av meg sit ein
mann og både snakkar og syng med seg sjølv. Men for all del, ikkje
misforstå. Med unnatak av nokre få rare menneske og togstasjonen er
eigentleg Bordeaux ein veldig fin by. Etter å ha utforska Baskarland
kom eg til Bordeaux veeeeldig
tidleg på morgonen med ein tung ryggsekk full av eit lite bibliotek
eg eigentleg sikkert ikkje burde ha investert i sett frå eit
økonomisk, men ikkje intellektuelt, standpunkt. Med ein tung sekk og
ein litt vel trøtt kropp hadde det sikkert vore ein god idé å gå
rett på sak i byen: sjå akkurat det eg kom for å sjå, og eta
akkurat det eg kom for å eta. Det hadde vore den logiske taktikken,
ikkje sant?
Som
sagt er Bordeaux ein veldig elegant og vakker by (spesielt om
sommaren, kan eg tru), full av nydeleg arkitektur og monument. Eg
stal gåruta mi frå ei reiseside, og eit kart frå
turistinformasjonen, og byrja mi litle byvandring. Fyrste stopp var
Esplanade
des Quinconces,
ein stor place
frå 1800-talet med eit monument til les
Girondins,
det moderate partiet under den franske revolusjonen, som Robespierre
fekk drepne fordi han berre var slik. Det var ein ganske kald dag, så
eg bestemte meg for å verta ennå kaldare og gå til neste stopp ved
elva Gironde, heilt til Place
de la Bourse,
eller børsen. Her vert mange av dei mest kjente bileta av Bordeaux
tekne, og eg prøvde å vera ein sann turist, men det var rett og
slett for kaldt for det. Deretter såg eg
Porte Cailhau,
ein restedel av bymurane, og greidde då etterpå å gå i sirkel
igjen, opp gjennom rue Sainte-Catherine til Place
de la Comédie
og den imponerande Grand
Théâtre.
Eg
er ein plattfot, noko eg er særdeles lite glad for (og lite stolt
av, så ikkje sei det til nokon). Men dette fann eg sjølvsagt ut
lenge etter eg hadde kjøpt alle skoa eg trong, og då valet kom
mellom å kjøpa eit nytt par med sko eller å dra på restaurant i
Paris, måtte skoa vika. Dette gjorde jo sjølvsagt at eg hadde litt
meir vondt i føtene enn ein normal person med normale føter hadde
hatt, men så var det jo teknisk sett min eigen feil (eller mor og
far, som skapte føtene mine... takk skal de ha!). Men etter
sightseeinga hadde eg då altså så pass vondt i føtene at eg berre
måtte sitja ned og få i meg lunsj.
Og
heldigvis hadde eg lunsjreservasjonar! Sekundet det vart avklart at
eg skulle ned til Baskarland og Bordeaux i ferien, reserverte eg eit
bord ved Baud
et Millet,
ein kjent osterestaurant. Dette er ein av dei mest geniale
restaurantane eg nokon gong har vore i, og viss du likar ost, så
kjem du til å lika Baud
et Millet
òg. Dei har ein ''alt du kan eta'' ostebuffet med over 100
forskjellige typar ostar, både franske og utanlandske, og
interessante rettar slik som roquefort clafoutis med cherrytomatar og
gorgonzola hamburgar, pluss meir tradisjonelle rettar slik som den
klassiske croque monsieur og ostesalatar. Å
himmel, himmel...
der er du jo!
Eg
lika Baud
et Millet
frå fyrste sekund eg kom inn døra. Eigaren kom i eigen person mot
meg, rekte ut handa og sa, ''Marion? Du må vera Marion! Så glad for
å sjå deg! Kom inn, kom inn. Det er varmt her inne. Men, er du
heilt åleine?'' Jo, jo, sa eg litt sjokka. Eg har aldri vore mottatt
i ein restaurant som ei god venninne før, så eg var litt i koma før
eg greidde å svara han skikkeleg. ''Ei jente som deg burde ha ein
ung mann ved di sida.'' Jo, det såg eg meg einig i. ''Det hadde eg
ikkje sagt nei til. Har du nokon til meg, då?'' Han tenkte seg om.
''Nei... men eg skal seia ifrå om eg finn ein. Men du, eg har ost!''
Og
ost freista jo eigentleg meir i det augneblikket. Eg var svolten, og
det er trass alt lite appetittleg
å
eta ein ung mann. Så då er jo eigentleg ost betre. Eg valde omlag
tjue forskjellige sortar i fyrste omgang og åt opp alt litt etter
litt saman med brød, valnøttsalat og appelsinsyltetøy, eit glas
med vin og kaffi. Ganske mykje mat, ganske mykje fråtsing. Men så
er jo me nordmenn flinke i fråtsing. Eg har alltid sagt at skal du
slå ein nordmann i fråtsing, må du vera ein brite eller i alle
fall ein tyskar.
Men
huff så glad eg er at eg ikkje bur i nærleiken. Eg måtte hatt
skifta buksestorleiken min kvar tredje veke ;) Då rekninga kom,
mangla over halvparten av maten eg hadde åte/drukke. ''Men eg
bestilte jo kaffi og vin òg!'' proteserte eg til eigaren. ''Nei,
nei. Dei er mine gåver. Eg får vera guten din i dag.'' Herleg kar.
Ein
tur til Bordeaux kunne aldri vore fullverdig utan å prøva deira
kjente canelés;
mørke karamellkaker med ein mjuk tekstur à la crêpes og hint av
både rom og vanilje. Litt googling fortalde meg at den beste plassen
for canelés i byen er Baillardran-kjeden.
Sist (og fyrste gong) eg prøvde ein canelé, var i 2011. Eg var
atten år, i Paris for fyrste gong, og eg hadde kjøpt med meg ein
heil pose av godsakar frå Eric Kayser (som eg hadde forelska meg i
eit par dagar tidlegare) då eg sat ned ved trappene av Sacré
Coeur-kyrkja i Montmartre saman med ho mor. Ingen av oss syntest
caneléen var noko særleg god, men det kan kanskje ha vore fordi me
hadde bore han rundt omkring heile byen i ein heil, varm
septemberdag. Så eg følte eg måtte gje caneléane ein ny sjanse,
og faktisk så var dei heilt greie :)
Fabrique
Pain et Bricoles
var neste adresse på lista, og eg var glad for å sjå ein lang kø
utanfor butikken – alltid eit fantastisk teikn! Dette bakeriet
bakar dei beste brøda i byen (trur eg), sjølv om du aldri hadde
gjetta at det var kjent frå bakeridesignet å dømma! Det gjer
eigentleg ingenting; deira pain
de campagne
har ei fantastisk skorpe – sprø og med knas og masse smak. Eg
kjøpte med meg to små brød òg: eit olivenbrød og eit
chorizobrød; begge særdeles velsmakande. Og eg må anbefala
madeleine-kaka
deira – rett nok er kaka ikkje frå Aquitaine-regionen, men eg har
vore i Commercy og Liverdun i Lorraine-regionen der madeleinen kjem
frå, og eg kan lova deg at desse frå Fabrique
Pain et Bricoles
var (nesten!) like gode.
Bordeaux
har så utruleg mykje god mat at det er til å grina av. Det er heilt
umogleg å eta alt det er verdt å få i seg, så det gjeld å
prioritera. Den verdskjente bistorien La Tupiña vart
middagsrestauranten min denne gong. Han vart erklært ein av verdas
beste bistroar av the International Herald Tribune, og har
fått ein bråte med prisar. Sjefskokken Jean-Pierre Xiradakis har
vore ein engasjert ambassadør for baskisk og sør-vest-fransk mat i
årevis, så eg visste at magen min var i gode hender.
Når
du går inn i La Tupiña, vert du møtt med eit stort bål og ein
grill med oppskorne kjøtstykke og grønsaker framføre. Ein kokk
står her og lagar middagane, og grillar eller steikjer kjøt etter
ynske medan han skjer opp pommes frites. Lukta er herleg i denne
restauranten! Resten av bistroen er designa som eit jaktslott, med
bilete av fasanar, vintage kjøkkenutstyr og store brød som vert
skorne for kundane (ingen billige baguettar her!)
Menyen
i seg sjølv er ei skattekiste av lokale delikatessar og
tradisjonelle rettar (eller ''bonderettar'', som det står skrive i
menyen) frå Bordeaux-område. Og alt såg jo så godt ut! Eg ville i
grunnen ha niauga (er ikkje det norske ordet rart, vel?
Lampreys på engelsk), fordi eg veit at Kong Henry I av
England døydde av ein overdose av desse rare fiskeskapningane, så
då måtte dei jo nesten vera gode! Men til €45
hadde eg ingen sjanse i havet til å eta slik ein skapning (spesielt
sidan dei lever i ferskvatn). Så ville eg ha due, men igjen, litt
dyrt for denne gong. Det same gjaldt iberisk svinesteik. I grunnen er
det slike gonger eg er glad eg ikkje er rik. Då kan eg ha
intellektuelle debattar med meg sjølv slik som ''skal eg ha niauga
eller grilla fasan til middag?'' Å ha dessert eller ikkje å ha
dessert, det er det store spørsmålet.
Så
då vart det grilla and i staden, servert med pommes frites steikt i
andefett, and ein gratis forrett av salami, pâté, rå
grønsaker og griseinnmat steikt i andefett. Anda var utruleg møyr
og smakfull; ein eksplosjon av sansar, og pommes frites var sprø og
deilige. Det var rett og slett den beste anda eg nokon gong har ete,
og slo både den eg hadde i Paris i januar, og den eg hadde i fjor i
Beijing. Og til dessert, min trufaste kaffi med to kuler av sorbet –
éin med jordbærsmak, den andre med bringebærsmak – med
kirsebærsaus, sitronkake og marengs (le sorbet aux fruits rouges
avec de confiture de Vieux Gascon, framboises et fraises) og ein
gratis-etterdessert av canelés og beignets.
Då
eg spurde ein god ven kva eg burde sjå i Bordeaux var det einaste
han svarte: ''Saint-Émilion!'' Saint-Émilion er ein sjarmerande
liten landsby frå Mellomalderen, midt i fransk vinland. Ein kvar som
kjenner meg, kan fortelja deg at eg har ganske så sterke meiningar
om det aller meste, om det så er fotball, politikk eller den svenske
sminkekulturen. Det einaste eg kjem på i farten som eg heller er
uinteressert i, er alt som har med hagar å gjera, men det er fordi
eg ikkje heilt har nådd alderen då ungane har flykta reiret, og alt
du har igjen er mannen, hunden og hagen. Eg gler meg til å få
meiningar om både staudar og ugras, men for inntil vidare er det pax
hortensia
frå mi side.
For
å vera ei som er uvanleg glad i mat (og som dessutan bur i
Frankrike), så er det interessant kor lite interessert eg er i
vinsmaking og vinvitskapen. Vanlegvis går desse to interessene hand
i hand, men i mitt tilfelle har eg så og seia berre fokusert på
maten. Det er ikkje det at eg ikkje kan ha eit halvt glas med vin til
ein middag, eller litt øl på ein sjarmerande pub i England. Men eg
synest ikkje det fullfører eit måltid meir enn det vatn gjer. Eg
har sterke meiningar om det generelle forbruket av alkohol, men eg
kan ikkje fortelja deg noko meir om det er Bordeaux eller Loire-vin
som passer best til ost.
Du
kan seia at eg er interessert i vin på same måte som eg er
interessert i iste, det vil seia, ikkje så veldig mykje i det heile
tatt. Og difor syntest eg det var yttarst komisk at eg var på
togstasjonen i Saint-Émilion den siste laurdagen i Aquitaine. Eg
kunne jo påstått eg kom for arkitekturen, men det er ikkje heilt
sant det heller. Men så var eg no der likevel, og det same var ti
millionar andre menneske, ein situasjon som ikkje var lite
paralyserande. Eg var, sjølvsagt, ikkje ein turist, men ein
utforskar. Mhm. Men dette var lik Paris om sommaren, berre tusen
gonger mindre, så landsbyen var litt vel stappa med folk som prøvde
å ta ein kikk i kvar einaste smågate, kafé eller sti. Du veit,
folk slik som meg.